Пикът на Омикрон предстои - вероятно до 2 седмици, след което ще

...
Пикът на Омикрон предстои - вероятно до 2 седмици, след което ще
Коментари Харесай

В Европа ще приключат с Омикрон през май, в България - към края на годината

Пикът на Омикрон следва - вероятно до 2 седмици, след което ще стартира спад, прогнозира вирусологът проф. Радка Аргирова, която е и консултант на премиера по въпросите, свързани пандемията от Covid-19.

" Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вид, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, само че за страните с високо имунизационно покритие. В България може би до нова година това ще стане ", изясни проф. Аргирова.

Вирусоложката акцентира, че е извънредно рано да се маха зеленият документ.

" Ако зеленият документ остане - от една страна ще подтиква имунизирането, от друга - може да защищава хората, които са имунизирани да не се заразяват в допълнение, а също по този начин и тези, които не са, тъй че това е задоволително към този момент ", уточни пред Българска национална телевизия Аргирова и добави, че сертификатът за антитела остава.

По думите й хората, които са инфектирани след имунизиране и тези, които не са имунизирани, мощно се разграничават -  тези, които са имунизирани, са доста по-слабо заразни в сравнение с тези, които не са, това е теоретичен факт. Проф. Аргирова подчертава също, че смъртността в страните с високо имунизационно покритие е в пъти по-ниска.

" Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, само че болестта протича доста леко и по-бързо минава. И доста по-кратко време имунизираните излъчват вирус, в сравнение с тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, добави тя.

Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората. Повишава се много равнището на антителата и защото Омикрон се разграничава антигенно от предшестващите разновидности, а имунизацията е същата, нарасналият титър антитела съумява да се пребори все пак с Омикрон - не 100%, само че доста повече, в сравнение с в случай че я нямаше бустерната доза, означи специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР